Pe langa caracterul inovator al proiectului in ceea ce priveste produsele educationale ce vor fi obtinute (materiale de curs, platforma electronica de invatare) care ar putea aduce valoare adaugata materialelor si instrumentelor de invatamant, proiectul isi propune, de asemena, sa puna in aplicare modelul ECVET pentru o noua meserie: Manager Energetic in Turism. Sistemul european de credite pentru formarea profesionala este un transfer tehnic, recunoastere si, dupa caz, acumularea rezultatelor invatarii pentru a obtine o calificare.
Activitatea 4 a proiectului isi propune sa identifice o metodologie de implementare a sistemului ECVET pentru meseria Manager Energetic in Turism. Obiectivele atribuite acestei activitati sunt adaptarea strategiei de alocare a punctelor de credit in conformitate cu scopurile proiectului ECOTOUR si aplicarea acesteia unitatilor de competenta rezultate in urma formarii.
Scopul este luarea in considerare a diferitelor scenarii posibile pentru infiintarea unei “mobilitati recunoscute” (ECVET) testata. Pachetul de lucru are drep scop crearea unui cadru organizatoric. In plus obiectivul este stabilirea unor instrumente si a unui cadru organizatoric pentru a duce la bun sfarsit modelul original ECVET, care va permite validarea, adaptarea si luarea in considerare a solutiilor si instrumentelor realizate in cadrul proiectului.
Macheta ECOTOUR ECVET se va adresa persoanelor implicate in formarea profesionala: formatori, profesori, institutii competente profesionale, consilieri de formare si manageri ai furnizorilor de formare. Toata lumea va avea posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere si sa participe la crearea Unitatilor de competenta pentru meseria Manager Energetic in Turism.
Metodologia va consta in adaptarea unei strategii de alocare a punctelor de credit in conformitate cu scopurile proiectului ECOTOUR si implementarea acesteia pentru punctele de referinta comune ale rezultatelor de invatare (unitatilor de competenta) produse in cadrul proiectului. Punctele de credit vor fi alocate unitatilor de competenta, stiind ca aceste unitati pot fi adaptate in fiecare context national si, prin urmare, nu pot fi gasite cu exactitate in aceeasi forma in fiecare certificare nationala. Alocarea se va baza pe importanta relativa a fiecarei unitati in comparatie cu profilul postului in cauza.
La finalul proiectului ECOTOUR, in cadrul activitatii dedicate diseminarii rezultatelor obtinute in cadrul proiectului, partenerii vor lucra la elaborarea unui Standard Ocupational – Manager Energetic in Turism, document care va fi realizat in cadrul parteneriatului proiectului utilizand analiza ocupationala realizata in cadrul activitatii 3, ce va fi utilizata atat pentru elaborarea modelului ECVET, cat si pentru elaborarea standardului ocupational mentionat. Dupa finalizarea proiectului, ADR NE va initia la nivelul Romaniei procedurile de aprobare a Standardului Ocupational in baza Metodologiei de elaborare si revizuire a standardelor ocupationale si a calificarilor profesionale adoptata de Autoritatea Nationala pentru calificari. ECVET MODEL