Activitati CRS
Apel de propuneri pentru soluții inovatoare în turism cultural circular
- 30/03/2022
- Posted by: Adrian
- Categorie: Articole
Aveți o idee inovatoare pentru conturarea viitorului turismului cultural prin servicii sau produse? Aplicați pentru a putea participa la Hackathonul din Bruxelles, în perioada 7 – 9 septembrie 2022, accesați programul de formare Be.CULTOUR Accelerator, în care veți dezvolta soluția inovatoare pentru promovarea Rutei turistice „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova” și intrați în competiția pentru premiul de 16500 de euro pentru a implementa soluția câștigătoare!
Anunțăm lansarea APELULUI DE PROPUNERI pentru soluții inovatoare de promovare și dezvoltare a turismului cultural circular, pe tema Rutei „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova”, cu termen limită de depunere a aplicațiilor 19.05.2022, ora 18:00 CET.
În urma acestui apel, 19 aplicații (dintre care 4 aplicații din România și din Republica Moldova) vor fi selectate pentru a participa la evenimentul Be.CULTOUR Hackathon, care va avea loc la Bruxelles în perioada 7 – 9 septembrie 2022. Solicitanților selectați li se va oferi posibilitatea de a accesa Acceleratorul Be.CULTOUR, un program gratuit de formare, timp de 4 luni, în care vor avea posibilitatea de a-și dezvolta soluțiile inovatoare. Echipa câștigătoare va primi un premiu în valoare de 16500 de euro pentru implementarea soluției.
Soluțiile inovatoare ar trebui să abordeze următoarele domenii:
– Natura ca moștenire;
– Experiența de călătorie spirituală.
Soluțiile inovatoare ar trebui să cuprindă cele trei concepte principale ale cadrului H2020 Be.CULTOUR și definirea turismului cultural circular și anume:
- Economia circulară în turismul cultural;
- Design și dezvoltare centrate pe om;
- Turismul cultural ca motor al europenizării.
În plus, digitalizarea și funcțiile inteligente de gestionare a datelor vor fi considerate un plus.
Vă rugăm să parcurgeți cu atenție apelul de propuneri (click aici), în limba engleză, care conține toate informațiile necesare.
Precizăm că aplicațiile se trimit în mod electronic, accesând link-ul: https://becultour.eu/hackathon
De asemenea, vă rugăm să consultați glosarul de termeni utilizați în cadrul proiectului Be.CULTOUR accesând link-ul următor: https://becultour.eu/glossary
Pentru detalii suplimentare despre acest apel de propuneri, vă rugăm să ne contactați la adresele de email rpintilescu@adrnordest.ro și alexandra.albu@adrnordest.ro
Informații despre proiectul Be.CULTOUR
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est derulează proiectul internațional Be.CULTOUR, un proiect de cercetare privind identificarea soluțiilor inovatoare de dezvoltare durabilă a turismului cultural, pe tema Rutei cultural-turistice „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova”, care cuprinde 29 de obiective turistice din județele: Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui și din Republica Moldova. În 2019, ruta a fost definită și inclusă în lista rutelor cultural-turistice transnaționale, de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din România și Agenția de Investiții din Republica Moldova.
Proiectul Be.CULTOUR vine în sprijinul acțiunilor derulate până în prezent de cele două instituții, privind această rută, prin elaborarea unui „Plan de Acțiune 2023 – 2027 al Regiunii Nord-Est România pentru dezvoltarea turismului cultural circular pe tema rutei culturale Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova”, care să identifice și să creeze un portofoliu de inițiative inovative de dezvoltare și promovare a rutei menționate. Zona pilot formată din Regiunea Nord-Est România și Republica Moldova a fost selectată la nivel european ca zonă de cercetare relevantă și face parte din cele 6 zone pilot care vor fi prezentate în septembrie 2022 la Bruxelles, într-un hackaton în care vor fi premiate cele mai inovatoare proiecte ce vor fi cuprinse în planurile de acțiune aferente fiecărei zone.
Proiectul Be.CULTOUR se desfășoară în perioada 2021 – 2023, este implementat de un consorțiu format din 15 organizații din 10 țări și este finanțat prin Programul Orizont 2020. Obiectivul general al Be.CULTOUR este de a crea și testa inovații durabile pentru turismul cultural, utilizând principiile economiei circulare, prin metodologii de inovare colaborative și strategii de investiții îmbunătățite. Rețeaua transfrontalieră de inovare ce va fi creată prin proiect va sprijini dezvoltarea rutei culturale și va pune accent pe: documentarea și adăugarea unor obiective noi în rută, relevante și care nu au fost incluse inițial, crearea de proiecte noi care să conducă la regenerarea zonelor și peisajelor culturale, creșterea economică incluzivă, bunăstarea și reziliența comunităților locale, protecția mediului, cooperarea eficientă la nivel transfrontalier, regional și local.
Mai multe informații despre proiect sunt disponibile la: https://www.becultour.eu/
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.