Activitatile de formare si cercetare ale Centrului Regional de Studii Nord-Est se concentreaza in principal pe aspectele de dezvoltare economica si sociala la nivel regional.In cadrul acestui serviciu, rolul CRS este de a genera cunostinte in domeniul dezvoltarii regionale intr-un dialog extins cu comunitatea din care face parte.

Pentru realizarea acestui deziderat, CRS va colabora cu specialisti in domeniul dezvoltarii regionale, atat practicieni cu experienta in acest domeniu din cadrul institutiei gazda, ADR Nord-Est si a celorlalte agentii de dezvoltare din tara, cat si cu cercetatori din mediul academic care abordeaza aspecte ale acestei discipline de studiu.

Cateva din temele pe care dorim sa le abordam in activitatea de cercetare a CRS sunt:

  • Dezvoltarea urbana si regionala
  • Localizarea si internationalizarea afacerilor
  • Dezvoltarea durabila
  • Clusterele si competitivitatea
  • Inovarea si societatea cunoasterii

Aceste subiecte au devenit deosebit de importante prin prisma dezvoltarii la nivel global si European (transformarea tarilor Comunitatii Economice Europene, aria de cercetare europeana, etc.). CRS va lucra indeaproape cu retele internationale si membri importanti ai comunitatii stiintifice in domeniul stiintelor economice regionale si de mediu si se angajeaza sa tinteasca cele mai inalte standarde ale acestei comunitati. CRS se bazeaza pe o abordare interdisciplinara pentru a raspunde unor intrebari de cercetare practice si teoretice.

Cercetarea se va concentra in principal pe procesele socio-economice strans legate de aspecte de localizare (de ex. clustere, integrarea regionala, guvernanta multi-nivel, etc.). O atentie deosebita se va acorda in a pune la dispozitia managerilor, cercetatorilor si factorilor decizionali a instrumentelor care sa le permita identificarea celor mai importanti factori care conduc la structuri organizationale dinamice si regiuni si comunitati atractive si durabile.

De asemenea, in cercetarea noastra vom lua in considerare si aspecte referitoare la stilul de viata a locuitorilor regiunii noastre, de exemplu, modul in care isi desfasoara munca, in care isi petrec timpul liber si relatiile sociale. Conceptele cheie sunt regiunea ca si mediu de viata, dezvoltarea durabila si cresterea.

Lasă un răspuns